Domuksen keittiö muotoutuu käyttäjänsä mukaan

04.05.2018

Domus-keittiöiden suunnittelua ohjaavat esteettömyys, käytettävyys ja muunneltavuus
Hyvä keittiö soveltuu erilaisille ihmisille ja joustaa elämäntilanteen mukaan

Keittiössä vietetään monta tuntia vuorokaudesta. Toimiva keittiö tekeekin arjesta sujuvampaa, ja siksi keittiökalustevalmistaja Domus tekee keittiöistään esteettömiä, toiminnallisia ja käyttäjäystävällisiä. Teknisillä ratkaisuilla keittiön käytettävyys paranee ja se palvelee monenlaisia ihmisryhmiä.
”Pöytätasot voidaan tehdä sähköisesti säädettäviksi, jolloin korkeus soveltuu monen ikäisille ja mittaisille tai vaikka pyörätuolilla liikkuvalle. Tasoihin voidaan integroida myös liesi tai vesipiste lavuaareineen”, kertoo Domuksen konseptisuunnittelija Hanna Laakkonen. Kalusteisiin voidaan tuoda myös digitalisaation ratkaisuja: esimerkiksi liesituulettimen ohjaus voi tapahtua induktiolieden säätimistä tai kaukosäätimellä.

Valaistus on tärkeä turvallisuutta lisäävä tekijä
”Valot saadaan varustettua liiketunnistimella, eli kun ihminen lähestyy kaappeja, valot syttyvät automaattisesti. Kaapin sokkeliin syttyvät valot auttavat taas vaikka yöllä vessaan mennessä.”

Esteettömyys on ergonomiaa
Esteettömyys ei tarkoita vain vanhuksille sopivia kalusteita, vaan ennen kaikkea ergonomiaa ja muunneltavuutta, joka auttaa vaikka lapsiperheen tai lyhyiden ihmisten arkea. Yksi esimerkki tästä on yläkaapista laskeutuvat hyllyt.
”Tekniikka ei ole kuitenkaan itseisarvo, vaan tärkeintä on helppokäyttöisyys. Esimerkiksi nappi kaapin kulmassa on nopeampi käyttää kuin puhelinsovellus”, Laakkonen muistuttaa.

Myös materiaalivalinnoilla on merkitystä
”Kiiltävät pinnat eivät sovellu heikkonäköisille, ja he kaipaavat myös väreiltä kontrasteja. Jos sormissa on heikosti voimaa, vetimetön keittiö ei ole järkevä ratkaisu, vaan tukevat ja pystyyn asennetut vetimet toimivat paremmin”, Laakkonen luettelee esimerkkejä.
”Myös estetiikka on tärkeää. Jos tehdään vanhuksille sopivia ratkaisuja, ne eivät saa näyttää palvelutalolle vaan niiden pitää näyttää kotikeittiölle.”

Kohti tulevaisuutta
Domuksella on juhlavuosi: yritys täyttää 70 vuotta. Kaikki sen keittiökalusteet valmistetaan Korialla Kymenlaaksossa. Ovi- ja ikkunatuotanto on puolestaan Loimaalla.
Uusinta uutta Domuksella on virtuaalikeittiö, ensimmäinen Suomessa. Siinä asiakas voi hahmottaa suunnitellun keittiönsä mittasuhteita ja liikkua keittiössä aidontuntuisesti VR-lasien (virtual reality) avulla.

Domus tekee kalusteita myös kaikkiin muihin kodin tiloihin, esim. säilytysratkaisuja ja olohuoneen kalusteita. Siellä voidaan hyödyntää samoja uusia toiminnallisuuksia kuin keittiökalusteissa. Perusmitoituksestakin poikkeavat ratkaisut voidaan toimittaa kustannustehokkaasti.
”Esteettömyydessä mitoitus on tärkeintä. Vaikka kalusteissa on tietyt standardit, tuotantomme on rakennettu hyvin joustavaksi”, Hanna Laakkonen sanoo.
Domus tekee keittiöt tilauksesta, mittojen mukaan.

Lue lisää:  https://www.domus.fi/keittiot/mallit/functionalbydomus/

https://hyvaikatwo.calcus.tech/domus-yhtiot

Tule inspiroitumaan

Löydä sinua lähin Domus-myymälä

Kauniit kotimaiset Domus-keittiöt ja muut kalusteet saat Domus-myymälöistämme sekä valikoiduilta jälleenmyyjiltämme ympäri Suomen.